Laphroaig SelectLahproaig Select har röstats fram av medlemmarna i Friends of Laphroaig, som också namngav whiskyn. Namnet är inte bara en reflektion på fansens val, ursprungligen fick whiskyn sitt namn från amerikanska och europeiska fat som valts för sin unika karaktär som de ger under lagringen.

Inspirationen till Laphroigh Select kommer från Ian Hunter, en viktig person i Laphroaigs historia då han var en av de första whiskymakarna från Skottland som åkte till ”bourbon county” i USA. Där identifierade han nya typer av fat som kunde ge honom bättre och jämnare kvalitet över tid likväl tillföra nya smaker till whiskyn. Han kombinerade de nya faten med de traditionella europeiska fat som Laphroaig använt sig av tidigare. Under sent 1940-tal till tidigt 1950-tal började en ny Laphroaig att ta form.

För Laphroaig Select inspirerades destilleriet av Ians tidiga arbete med kombinationen av Oloroso sherryfat,amerikanska vita ekfat, PX sherryfat (hogshead), Quarter Casksoch slutligen ”first fill” bourbonfat.Denna varierande fatmognadsteknik möjliggjorde sex nya smakkombinationer som sedan testades av Friends of Laphroaig som fick rösta fram sin favoritwhisky och namnet på denna. Resultatet blev Laphroaig Select.