Idag erbjuds MediYoga på över hundra sjukvårdsenheter i Sverige, bland annat på Akademiska sjukhuset, som ett komplement till vården. Nu även på vårdcentralen Ekeby Hälsocenter i Uppsala.

– Vi har som ambition att starta fler grupper framöver eftersom det har visat sig finnas en stor efterfrågan av kurserna, säger Mats Brolin.

MediYoga, eller medicinsk yoga, är en svenskutvecklad yogaform som är framtagen av Göran Boll på IMY (Institutet för medicinsk yoga). MediYoga härstammar från kundaliniyogan som är en lugn och meditativ yogaform. Samtliga övningar genomförs sakta och utifrån varje enskild individs förutsättningar. Ungefär samtidigt kommer Rapunzel of Sweden till Uppsala. Enligt bloggerskan fashion and travel ska Rapunzel öppna butik i början på oktober i centrala Uppsala. Det blir en butik och salong för klipp, färg och löshår. Rapunzel har expanderat till över 60 länder och börjar bli väldigt stor. Det händer en del i stan i höst.

På Danderyds sjukhus i Stockholm har man sedan 2010 erbjudit MediYoga som rehabilitering för sina hjärtinfarktspatienter. År 2009 genomfördes den första studien på Danderyd som visade att medicinsk yoga har signifikant positiva effekter på patienter som drabbats av hjärtinfarkt.

Ekeby Hälsocenter är en nytänkande vårdcentral i Uppsala som driver utvecklingen mot en helhetssyn inom primärvården. Ett pass i MediYoga innehåller djupandningsträning, fysiska övningar i kombination med fokuserad träning på medveten närvaro och djupavslappning.